22 ianuarie 2022 - 14:42

PROTESTELE sezonierilor dau rezultate. Se modifica legislatia muncii in Germania si alte state UE

Potrivit unui comunicat trimis de biroul de presă PSD, au fost demarate modificările legislative pentru garantarea drepturilor tuturor lucrătorilor străini de pe teritoriul german. Totodată, social-democrații români în parteneriat cu colegii SPD (Partidul Social Democrat din Germania) lansează o iniţiativă de reformare a legislaţiilor naţionale în toate statele membre ale UE. Aceasta are drept scop prevenirea discriminări de felul celor la care sunt supuşi cetăţenii români angajaţi în ferme din Germania, dar şi în alte domenii caracterizate prin condiţii de muncă precare la nivel european, precum turismul.

Potrivit liderului Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nică, grupul politic progresist – S&D – va acţiona în perioada imediat următoare pentru coordonarea eforturilor de asigurare a drepturilor lucrătorilor transfrontalieri în UE, printr-o iniţiativă comună cu parlamentele naţionale ale principalelor ţări de provenienţă şi de destinaţie a forţei de muncă.

„E nevoie de armonizarea prevederilor menite să-i protejeze pe lucrătorii angajaţi dincolo de graniţele propriei ţări. Noi, ca partid politic, utilizăm acum toate pârghiile la care putem recurge, atât acasă, cât şi la Bruxelles pentru a ne apăra compatrioţii. Colaborarea cu partenerii din SPD, parte a coaliţiei de guvernare din Germania, ne încurajează în demersul de modificare a legislaţiei muncii şi drepturilor sociale la nivel naţional – sferă ce ţine de competenţa fiecărui stat membru”, a transmis liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nică, citat de Agerpres.ro.

Oficialul a atras atenţia că „revine Guvernului României obligaţia de a se implica în elaborarea unui cadru legislativ comun la nivel european pentru protejarea cetăţenilor români”. Totodată, europarlamentarul social-democrat a evidenţiat că România trebuie să acţioneze la nivelul Consiliului, pentru a pune capăt blocajului din procesul de revizuire a Regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate socială în Uniunea Europeană.