Protest la MADR: ,,Statul ne cere banii înapoi”

Piscicultorii au protestat în fața Ministerului Agriculturii (MADR), acuzând autoritățile că ignoră de ani buni problemele cu care se confruntă industria piscicolă. Protestatarii spun că acest sector este pe cale de dispariție, dacă nu se intervine urgent cu măsuri. 

Piscicultorii precizează că România importă peste 45.000 de tone de pește, producție care ar fi putut fi realizată și de fermierii noștri. Totodată, chiar dacă are ieșire spre Marea Neagră, țara noastră nu are acvacultură marină. 

„Din păcate, acvacultura în România nu este o activitate ca fiind considerată agricolă și este singurul sector care nu a beneficiat de subvenții niciodată. Mai mult, fondurile europene care ne-au fost alocate ne sunt cerute înapoi pe baza unor erori făcute de autorități și în acest mod nu ne putem dezvolta. Totodată, nu avem o comunicare eficientă cu Ministerul Agriculturii, care considerăm că trebuie rezolvată la nivel de guvern. O altă problemă pe care cred că o știm cu toții sunt compensațiile pe care nu le-am primit nici până astăzi în ceeea ce privește cormoranii. Așteptăm ca guvernul să atragă mai multă atenție asupra acestui sector și deblocarea legii acvaculturii care este aproape la forma finală”, a spus indignat președintele asociației naționale a fermierilor piscicoli –  Romfish, Cătălin Platon.

Printre piscicultorii care au protestat la MADR s-a aflat și Barta Ioan, din Sălaj, care are o crescătorie de păstrav pe sisteme circulare cu capacitate de 400 de tone și o unitate de procesare și care a rămas cu pierderi din cauza problemelor legate de accesarea fondurilor europene.

„Am rămas cu pagubă după ce ni s-au promis fonduri. Am fost încurajați de autorități să înaintăm proiecte pentru dezvoltarea fermelor piscicole iar acum ne cer banii înapoi pentru că s-au interpretat eronat proiectele europene. Dacă știam acest lucru și eram informat corect, nu îmi mai asumam așa o producție de mare, nu am reușit nici măcar să îmi acopăr investiția și cer autorităților să își recunoască greșeala și să vină cu soluții”, a punctat supărat fermierul.  

După ore bune de protest, piscicultorii au fost primiți de ministru pentru negocieri iar în urma discuțiilor purtate, MADR a transmis următorul comunicat: ,,În cadrul discuției, ministrul Florin Barbu a precizat că va propune Comisiei Europene acordarea unor forme de sprijin destinate sectorului pescuit și acvacultură pentru compensarea efectelor produse de războiul din Ucraina, în conformitate cu legislația în vigoare.

Un alt aspect discutat în cadrul întâlnirii a făcut referire la problemele cu care se confruntă sectorul pescăresc pentru luciul de apă aflat în proprietatea Administrației Naționale a Apelor Române. În această privință, ministrul a propus crearea unui grup de lucru între reprezentanții Ministerului Mediului și ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ce se va formaliza prin intermediul unui ordin comun de ministru și în baza căruia vor avea loc întâlniri ori de câte ori situația o va impune, pentru a identifica soluțiile adecvate. 

Totodată, ministrul a subliniat că unul dintre obiectivele sale prioritare vizează atragerea tuturor fondurilor europene destinate sectorului pescăresc prin Programul pentru Acvacultură și Pescuit (PAP) 2021-2027, ce dispune de o alocare financiară totală de 232 milioane euro”. 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole