28 septembrie 2021 - 10:42

Protest in oglinda! Activistii si oierii, intalnire de gradul zero la MADR

Mai multe organizații non-guvernamentale au organizat ieri, 2 decembrie 2019, un protest în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cerând interzicerea exportului de animale vii din România. Manifestația a venit ca răspuns după ce, în urmă cu o săptămână, peste 14.000 de oi au murit înecate, după ce o navă care urma să le transporte spre Arabia Saudită s-a răsturnat.

Câteva zeci de activiști s-au strâns la porțile MADR pentru a-și face auzite vocile. Printre sloganurile protestatarilor s-au numărat ”Exportul în viu este o crimă”, ”Opriți vapoarele morții” sau ”Stop exportului cu animale vii”.

De partea cealaltă a gardului, în curtea Ministerului, și-a făcut apariția și o delegație importantă de oieri, formată din aproximativ 40-50 de crescători de ovine. Aceștia au venit să ceară Guvernului să nu ia decizii pripite și să analizeze atent situația exporturilor. Crescătorii de animale susțin că o blocare totală a exporturilor nu este o soluție, ci va duce la prăbușirea economică a României. În schimb, transporturile de animale vii trebuie verificate astfel încât să fie respectate normele de bunăstare a animalelor.

Ministerul Agriculturii a luat toate măsurile de precauție pentru ca manifestarea să se desfășoare în condiții pașnice, iar cele două tabere să nu intre în conflict. Mai mult, secretarul de stat Emil Dumitru i-a invitat la dialog, în spatele ușilor închise, pe reprezentanții ambelor tabere, pentru a discuta în amănunt problema și pentru a ajunge la un consens.