29 mai 2022 - 02:16

Protest in oglinda! Activistii si oierii, intalnire de gradul zero la MADR

Mai multe organizații non-guvernamentale au organizat ieri, 2 decembrie 2019, un protest în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cerând interzicerea exportului de animale vii din România. Manifestația a venit ca răspuns după ce, în urmă cu o săptămână, peste 14.000 de oi au murit înecate, după ce o navă care urma să le transporte spre Arabia Saudită s-a răsturnat.

Câteva zeci de activiști s-au strâns la porțile MADR pentru a-și face auzite vocile. Printre sloganurile protestatarilor s-au numărat ”Exportul în viu este o crimă”, ”Opriți vapoarele morții” sau ”Stop exportului cu animale vii”.

De partea cealaltă a gardului, în curtea Ministerului, și-a făcut apariția și o delegație importantă de oieri, formată din aproximativ 40-50 de crescători de ovine. Aceștia au venit să ceară Guvernului să nu ia decizii pripite și să analizeze atent situația exporturilor. Crescătorii de animale susțin că o blocare totală a exporturilor nu este o soluție, ci va duce la prăbușirea economică a României. În schimb, transporturile de animale vii trebuie verificate astfel încât să fie respectate normele de bunăstare a animalelor.

Ministerul Agriculturii a luat toate măsurile de precauție pentru ca manifestarea să se desfășoare în condiții pașnice, iar cele două tabere să nu intre în conflict. Mai mult, secretarul de stat Emil Dumitru i-a invitat la dialog, în spatele ușilor închise, pe reprezentanții ambelor tabere, pentru a discuta în amănunt problema și pentru a ajunge la un consens. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.