Propunere explozivă: Statul să cumpere EXCLUSIV DE LA COOPERATIVE!

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea ar trebui să achiziționeze produse agroalimentare exclusiv de la cooperativele agricole sau alte forme asociative. Propunerea vine de la președintele Cooperativei Agricole de la Lungulețu, Onuț Lăscaie, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența la AgroTV.

Lăscaie a spus că Ministerul Agriculturii are în vedere, inclusiv în noul PNS, câteva măsuri pe care fermierii speră să le vadă transpuse în realitate, iar una dintre acestea este revitalizarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea.

„Îmi pun nădejdea foare mult în Casa de Comerț Agroalimentar – și văd că este gata să se pună pe picioare în acest moment –, unde vor fi alocate mai multe zeci de milioane de euro pentru a fi cumpărate produsele direct de la producători. Aici vreau să fac o sugestie pe care cei care ne conduc destinele la Ministerul Agriculturii o pot lua în seamă, pentru că vine din partea noastră a celor mulți, a producătorilor. Ar fi bine ca atunci când se cumpără aceste produse de orice fel, fie că e vorba de domeniul vegetal, pomicol sau zootehnic, să se cumpere de la cooperative, de la forme asociative, de la grupuri de producători EXCLUSIV! De ce spun asta? Ca să se creeze acest imbold ca majoritatea producătorilor să vină către cooperativă. Eu aș crea acest lucru! Nu să iau de la II, sau de la PFA (întreprindere individuală sau persoană fizică autorizată – n.r.), sau de la persoană fizică cu carnet de producător, mai ales pentru produsele pentru care trebuie o autorizație specială de la ANSVSA și așa mai departe. Chiar și la legume trebuie anumite avize de la Oficiul Fitosanitar – certificatul fitosanitar”, a explicat Onuț Lăscaie la AgroTV.

În opinia sa, chiar dacă Aparent, acest lucru ar fi o îngrădire, trebuie să ținem cont că și dacă vorbim de Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, aceasta nu poate să meargă chiar din gospodărie în gospodărie, prin toate cătunele, să preia marfa de la fiecare producător în parte, dar va putea veni la centrul logistic al cooperativei sau al altei forme asociative.

Onuț Lăscaie consideră că statul ar trebui să se implice în crearea unor astfel de centre de depozitare, însă, pentru a fi eficiente, acestea ar trebui lăsate în administrarea cooperativelor sau a diverselor forme asociative ale fermierilor.

- Publicitate -

„În momentul de față, la Lungulețu, spre exemplu, avem niște centre mai mici, mai bine zis niște hale, numai că, într-unul din capitolele bugetare ale Casei de Comerț Agroalimentare există și un capitol de investiții pentru aceste centre regionale, la un moment dat. Acum, din câte văd, cred că o să fie un nou capitol în bugetul Ministerului Agriculturii pentru ceea ce înseamnă cele 8 depozite regionale. S-a mai discutat despre acest lucru, dar eu am propus, și reiterez acest lucru, să se facă prima oară un centru pilot, să vedem cum funcționează, cine îl administrează. Din punctul meu de vedere s-a mai încercat la un moment dat cu vechile PGB-uri (piețe de gros – n.r.), când le-a gestionat statul și nu s-a întâmplat nimic, din contra, au fost distruse”, a precizat președintele Cooperativei de la Lungulețu.

În opinia sa coopertivele, formele asociative ar trebui să gestioneze aceste depozite, „sigur sub oblăduirea, monitorizarea statului, că sunt bani de la stat, dar juriștii știu ce au de făcut într-un parteneriat public-privat. Dar vă dau un exemplu: la Constanța, Cosiliul Județean, a întreprins un proiect acum câțiva ani. A investit undeva la vreo 5 milioane de euro în niște sere și a făcut un parteneriat public-privat cu o cooperativă de acolo. 30% din producție se întorcea către Consiliul Județean Constanța, care la rândul său venea cu aceste produse la subordonatele instituționale: spitale, case de copii, școala specială și așa mai departe. Restul de 70% revenea celor care se ocupau și munceau, astfel că aveau și ei profitul lor. Dar cum producătorii nu aveau 5 milioane de euro să investească, atunci a intervenit Consiliul Județean Constanța. Mi se pare foarte bun exemplul, de ce să nu se întâmple și în alte locuri?”, a mai spus Onuț Lăscaie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole