Propunere legislativă pentru taxarea inversă la carne, la fel ca pentru cereale

20

carneporcPartidul Național Liberal a depus  joi — 12 februarie a.c., un proiect de lege pentru completarea alin. (2) al art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care să se urmărește implementarea taxării inverse pentru lanțul alimentar de la livrarea furajelor până la vânzarea produselor alimentare din carne.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută de către  Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, și  Tinel Gheorghe, vicelider al Grupului PNL și membru al aceleiași comisii parlamentare.

Având în vedere, însă, situația grea în care se găsește sectorul românesc al cărnii, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții din această ramură, parlamentarii liberali vin cu soluția taxării inverse, care deja a dat rezultatul în cazul pieței de cereale.

“Ne confruntăm cu o concurență dură pe piața cărnii în România, mai ales în sectorul de creștere a porcinelor, dar și în celelalte ramuri zootehnice. La carnea de porc, noi producem doar 30% din necesarul alimentar, restul provenind din import. Există o presiune foarte mare pe prețul cărnii la carcasă importată foarte ieftin, încât producătorii autohtoni spun că cei 100 de lei pe care îi primesc ca subvenție de la stat și UE nu pot acoperi pierderile. (…).

În opinia noastră, a liberalilor, reducerea TVA era cea mai bună variantă, însă dacă Guvernul se opune acestei măsuri, credem că singura soluție la îndemână este taxarea inversă pentru salvgardarea industriei cărnii’, a declarat domnul deputat Nini Săpunaru, Președintele Comisiei pentru agricultură pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

La rândul său, dTinel Gheorghe a precizat că taxarea inversă nu este nouă în România, ci se aplică deja cu succes de aproape cinci ani, în sectorul cerealelor: ‘Taxarea inversă la cereale este o măsură ce s-a dovedit una de succes. Introdusă în 2010, a fost prelungită, fiind acum în vigoare până în 2018’.

Introducerea taxării inverse la carne, la fel ca și în cazul cerealelor, nu va afecta bugetul statului, ci, din contră, va reduce evaziunea fiscală și va duce la dispariția firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA. Practic, producătorul agricol va vinde furajele fără TVA către fermier; mai departe, pe lanț, fermierul va vinde carnea către procesator tot fără TVA, și, ulterior, către magazin. Practic, toate aceste societăți vor vinde produsele fără TVA, taxa pe valoarea adăugată fiind aplicată doar pentru comercializarea către consumator, iar TVA încasată la vânzarea produsului final — carne sau produse din carne.

Responsabilitatea obținerii acordului Comisiei Europene pentru introducerea taxării inverse și pentru carne și produse din carne revine Guvernului și Ministerului de Finanțe care trebuie să demareze toate procedurile pentru ca implementarea acestei măsuri să poată fi făcută imediat după adoptarea ei în Parlamentul României.

Citește și

Cmentariile sunt închise