17 octombrie 2021 - 11:37

Noua promisiune a Guvernului către fermierii afectați de secetă. Cum vor fi ajutați

Ieri, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au avut o serie de întâlniri de maximă importanță cu premierul României, Florin Cîțu, ministrul agriculturii, Adrian Oros, precum și cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, pentru a discuta soarta despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă. În urma discuțiilor, Ovidiu Ghinea i-a adus în fața telespectatorilor AGRO TV pe câțiva dintre cei prezenți la discuții, care au venit cu detalii exclusive de la negocieri.

Potrivit lui Mircea Băluță, președinte UNCSV, discuțiile au fost constructive, iar premierul a fost deschis pentru a găsi soluții astfel încât fermierii afectați de secetă să fie ajutați.

”Domnul premier Cîțu a avut o disponibilitate bună la dialog cu noi, am avut timp să-i explicăm situația atât economic cât și social. (…) Dialogul a fost foarte bun, fiecare dintre cei prezenți la discuție a venit cu argumente. Domnul premier înțelege situația și este de partea fermierilor, chiar dacă noi considerăm că lucrurile nu sunt închise aici. Astăzi a fost făcut un pas important în a clarifica situația și a identifica o soluție foarte bună, sustenabilă, care nu are un impact bugetar imediat”, a precizat Mircea Băluță pentru AGRO TV.

Potrivit președintelui UNCSV, ministrul Adrian Oros urmează să identifice sumele necesare în bugetul MADR în cursul zilelor următoare, urmând ca apoi să existe o altă întâlnire pentru a stabili toate detaliile tehnice prin care fermierii vor putea să intre în posesia banilor cât mai repede.

”Concluzia a fost că în câteva zile, premierul Cîțu împreună cu ministrul Oros o să identifice în partea de buget a Ministerului Agriculturii, pe credite de angajament, niște soluții prin care fermierii să fie ajutați să poată accesa un astfel de sprijin pentru a trece acest moment – un credit punte care să deblocheze situația în piața de agribusiness.

Ca și o primă concluzie, noi opinăm că a fost o discuție constructivă în care s-au spus lucrurile clar, iar ministrul agriculturii urmează să identifice în bugetul Ministerului unde se găsesc acele rezerve. Bugetul fiind aprobat, acum ține de niște lucruri de interior, de structură a bugetului. (…) Avem un răgaz de 2-3 zile, în care să se identifice sumele în bugetul Ministerului, iar apoi va mai fi încă o întâlnire în care să stabilim procedura tehnică financiară, de sprijinire a fermierilor care sunt afectați, astfel încât fermierul să aibă siguranța că intră rapid în posesia sumelor de bani la care are dreptul și să-și poată continua activitatea”, a mai precizat Mircea Băluță în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Liderul fermierilor a mai subliniat că perspectivele pentru acest an agricol sunt unele bune, astfel că acordarea acestor ajutoare ar putea fi și în interesul statului, pentru că banii se vor întoarce imediat în economia țării.

”Am beneficiat de un aport de ploaie bun în această perioadă și există premisele unui an agricol bun. Atunci, sumele care ar putea fi acordate pentru susținerea agriculturii în acest moment s-ar putea întoarce rapid către bugetul statului sub formă de contribuții, taxe și impozite. De asemenea, sumele pe care noi le solicităm în numele fermierilor intră rapid în circuitul economic, adică vin să susțină partea de agribusiness”, a mai precizat Băluță.

Potrivit Alianței, subiectele abordate în cadrul întâlnirilor cu oficialii au fost următoarele:

1. Soluții privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de seceta din 2020;

2. Elaborarea unui document privind practica unitară la nivelul agențiilor teritoriale ANAF pentru recunoașterea deductibilității cheltuielilor cu producția în curs de execuție aferentă culturilor calamitate de seceta 2020, precum și a TVA aferentă acestor cheltuieli;

3. Sprijin pentru constituirea unui fond național de gestionare integrată a riscurilor catastrofice din sectorul agricol;

4. Debirocratizarea procedurilor de emitere a unor avize, aprobări, care sunt exagerate/nejustificate și durează excesiv în timp;

5. Instituirea unor mecanisme de sprijin pentru producătorii români, bazat pe schemele de calitate folosind modelele aplicate de Statele Membre UE.

  1. Mari nesimtiti, au luat bruma de subventie care o luau crescatorii de vaci pentru tineret metis si au dat-o ungurilor care au adus masiv animale cu asa zisa origine din Ungaria. Asa jucati cum canta ei, cu ani in urma le-ati mai dat cate 1600 euro pe vaca si vad ca reveniti. Nu era corect ca o parte din subventie sa se intoarca in economie prin fiscalizare mai bine sustineti economia Ungariei. HALAL MINISTRU.

Comments are closed.