Proiectul de buget pe anul viitor: TVA de 9% pentru alimentele de bază

16

Guvernul a decis să ceară Comisiei Europene realocarea a 200 milioane euro către programe de infrastructură rurală şi să anuleze proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, pentru care beneficiarii nu au efectuat nici o plată în ultimii ani, fondurile urmând să alocate pentru noi proiecte agricole, informează Mediafax. 

 

Totodată, Guvernul a decis ca în proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază, iar, pentru perioada imediat următoare, să fie înfiinţat, în parteneriat cu băncile, un fond de creditare din alocaţiile de dezvoltare rurală, astfel încât să fie posibile accelerarea fondurilor UE şi evitarea dezangajării a peste un miliard de euro la sfârşitul programului de dezvoltare rurală finanţat de UE. 

Deciziile fac parte dintr-un set de măsuri pregătite de Guvern pentru sectorul agricol, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

“S-a decis ca TVA să fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agro-alimentare de bază începând cu anul 2013, o măsură aplicată şi în alte state membre UE, precum Belgia şi Germania, şi care este menită să asigure pe lângă protecţia socială necesară şi o creştere a ratei colectării la bugetul de stat. În acelaşi timp, în urma unei analize s-a constatat că sunt sute de milioane de euro blocate în proiecte contractate în 2008-2010, la care beneficiarii nu au efectuat nicio plată în ultimii 2-3 ani, fiind proiecte nebancabile. Guvernul a decis să le anuleze, iar fondurile să fie disponibilizate pentru noi proiecte”, au arătat sursele.

Guvernul intenţionează totodată să suplimenteze fondurile pentru infrastructura rurală, având însă, în acest sens, nevoie de acordul Comisiei Europene.

“Au fost identificate deja 32 milioane euro pentru 16 proiecte şi a fost transmisă Comisiei Europene o solicitare pentru realocarea unor noi sume, de circa 200 milioane euro, pentru aceste proiecte”, au afirmat sursele citate.

Premierul şi ministrul Agriculturii vor susţine, marţi, o conferinţă de presă pe tema priorităţilor de guvernare în agricultură.

Citește și

Cmentariile sunt închise