Proiectul de act normativ privind controlul comercializării pâinii, discutat în şedinţa Consiliului consultativ al ANSVSA

15

paine31

În 12 august a avut loc la sediul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor prima şedinţă a unui grup de lucru constituit în cadrul Consiliului consultativ al ANSVSA,în care au fost analizate problemele din  domeniul morăritului şi al panificaţiei.

Subiectul în dezbatere a fost Proiectul de act normativ privind controlul comercializării pâinii, al produselor de panificaţie şi al produselor de patiserie, elaborat de către ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase), cel care a solicitat această întrunire.

La şedinţă au participat, pe lângă reprezentanţii ROMPAN, cei ai ANSVSA, ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România), ROMALIMENTA(Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară), APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România).

Printre motivaţiile întocmirii unui nou act legislativ au fost: reglementarea în ceea ce priveşte sancţionarea celor ce nu respectă legea privind pâinea, pentru a avea o forţă legislativă mai mare, uniformizarea cerinţelor de vânzare a pâinii în România, cu celelalte state ale UE, în spaţii special amenajate, introducea TVA de 9% pentru pâine începând cu 1 septembrie 2013.

Contraargumentele au subliniat că, la solicitarea Uniunii Europene, fiecare instituţie şi-a reglementat domeniul de activitate, iar prin proiectul de act normativ se prevăd suprapuneri în efectuarea controalelor. În esenţă, se doreşte lupta împotriva evaziunii fiscale, dar nu prin dublare de control şi suprareglementare.

A fost reprezentat, la această întâlnire, la invitaţia ANSVSA, şi Consiliul Concurenţei, care a opinat că un punct de vedere referitor la respectivul actul normativ va fi exprimat prin avizul instituţiei, în plenul Consiliului Concurentei şi va urmări să nu fie restricţionată concurenţa.

ANSVSA a concluzionat că, în cazul în care se doreşte promovarea unui astfel de act normativ, trebuie creat un cadru legislativ temeinic fundamentat, pentru elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind comercializarea pâinii, prin care să se evite suprareglementarea şi supracontrolul.

Citește și

Cmentariile sunt închise