20 mai 2022 - 08:02

Proiectele GAL-urilor sunt blocate! Se cere implicarea MADR!

Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România – FNGAL a avut la sfârșitul săptămânii trecute o întâlnire de lucru cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și cu secretarul de stat Iulian Bucur.

„I-am transmis Domnului Ministru îngrijorarea crescuta a comunității Grupurilor de Acțiune Locală față de întârzierea extremă a distribuirii fondurilor aferente Tranziției Politicii Agricole Comune. Riscăm pierderea totală a încrederii într-un sistem de finanțare care a arătat eficiență pe o perioadă mai mare de 10 ani. Demnitarul MADR a spus că susține cererile noastre și va solicita o soluție rapidă Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală”, au transmis reprezentanții FNGAL într-o postare pe rețelele sociale.

Potrivit acestora, în cadrul întâlnirii au fost analizate posibile soluții pentru a preveni efectele creșterii extraordinare a prețurilor materialelor de construcție. În acest moment, foarte multe proiecte finanțate prin fonduri europene riscă să se blocheze întrucât constructorii nu se mai încadrează deloc în valorile bugetate la contractare. Un răspuns posibil ar fi utilizarea mecanismului de ajustare a prețurilor prevazut în Ordonanța de Guvern 15 din 2021 privitor la reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

„În prezent suntem implicați, asemenea multor entități din România, într-un efort umanitar de sprijin a refugiaților din Ucraina. Am propus stabilirea unui mecanism de finanțare în regim de urgentă a intervențiilor în favoarea cetățenilor afectați de război prin utilizarea Fondurilor europene EURI. Federația Națională a GAL-urilor a transmis deja o propunere și sper să ne bucurăm de sprijin din partea Ministerului Agriculturii”, se mai arată în postarea FNGAL.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.