Proiectele AFIR pentru achiziția de utilaje sunt în PERICOL!

Este criză și pe piața mașinilor și utilajelor agricole! Producătorii din această industrie suferă din cauza lipsei materiilor prime necesare, ceea ce duce la întârzieri mari în ceea ce privește livrările, dar și la prețuri mult mai ridicate față de acum câteva luni. În acest context, fermierii care au depus proiecte pe fonduri europene la AFIR acum câteva luni s-ar putea afla în pericol să nu le mai poată duce la bun sfârșit.

Într-o ediție specială a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată la Fundulea, în cadrul Târgului AgriPlanta RomAgroTec, directorul de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), Mihai Ivașcu, a atras atenția asupra acestei probleme.

”Dacă vorbim de partea de finanțare pentru achiziționarea mașinilor și utilajelor agricole, eu văd trei variante de finanțare: prin instituțiile financiare non-bancare, care mie mi se pare cea mai facilă și rapidă; apoi urmează finanțarea prin intermediul băncilor, care este un pic mai dificilă, pentru că se cer garanții suplimentare, pe lângă utilajele pe care le achiziționezi; și din punctul meu de vedere, ultima variantă este finanțarea prin fonduri europene nerambursabile.

Tocmai ce a fost afișat raportul de selecție prin care se finanțează achiziția de mașini și utilaje agricole. Proiectele pentru acest raport de selecție au fost depuse anul trecut. Eu văd aici două dificultăți în implementarea acestor proiecte. Oare câți fermieri au ținut cont de o creștere a prețurilor la mașinile și utilajele agricole când au depus proiectul și câți au ținut cont de termenele de livrare?

Noi am demarat o discuție cu AFIR, am tras un semnal de alarmă referitor la majorările de prețuri și la faptul că termenele de livrare vor fi un pic mai lungi față de cât s-ar fi așteptat fermierii. Pa partea de prețuri, din ce am înțeles de la AFIR, tot ceea ce înseamnă creșteri de prețuri de când s-au depus proiectele până acum vor trece pe neeligibil, iar fermierul va trebui să vină cu fonduri proprii să susțină această investiție. Oare câți dintre ei vor reuși să obțină această finanțare de la bancă? Sperăm ca împreună cu AFIR să găsim soluții, să venim în sprijinul fermierilor, pentru că e păcat ca acești bani să nu fie absorbiți și integrați în economia românească”, a precizat Mihai Ivașcu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole