Proiecte de peste 2,2 milioane euro, depuse la GAL Hârtibaciu

26

satromanescGrupul de Acțiune Locală Microregiunea Hârtibaciu a făcut bilanțul proiectelor depuse în anul 2014, la sediul din Agnita.

În cadrul conferinței de presă, managerul GAL Microregiunea Hârtibaciu, Elena Curcean a prezentat și concluziile implementării strategiei de dezvoltare a GAL-ului în perioada 2012 — 2014.

Astfel, în anul 2014 s-au derulat șase apeluri de selecție de proiecte, pe măsurile 112, 313, 312, 322 și 421. În total, au fost selectate de către GAL MH 21 de proiecte, din care 17 beneficiari au semnat deja contractele de finanțare.

Încă alte două proiecte au toate șansele să primească fonduri, ele fiind în evaluare la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Două proiecte au fost respinse din motive de eligibilitate.

Valoarea totală a proiectelor finanțate în anul 2014 se ridică la aproximativ 1,2 milioane de euro. Cea mai mare sumă nerambursabilă atrasă prin GAL Microregiunea Hârtibaciu se ridică la aproape 200.000 de euro, proiect care este implementat de către un beneficiar privat pe măsura 313.

Acesta a început construcția și amenajarea specifică a unei facilități ecvestre în satul Apoș, comuna Bârghiș, care va promova echitația la cele mai înalte standarde ale calității, în special prin călărie de agrement în manej și împrejurimi și turism cultural ecvestru.

Pe măsura 322, cea care este destinată Autorităților Publice Locale din teritoriul GAL-ului, s-au atras, de asemenea, fonduri importante. Comunele Chirpăr, Șeica Mare, Vurpăr, Nocrich și Marpod au beneficiat de sume nerambursabile cuprinse între 78.000 și 124.800 de euro, pentru câte un proiect care a vizat, în majoritatea cazurilor, dotarea comunelor cu utilaje pentru îmbunătățirea serviciilor de gospodărie comunală.

În cazul comunelor Marpod și Șeica Mare, Uniunea Europeană va finanța reabilitarea și modernizarea de drumuri.

Conform managerului GAL MH, Elena Curcean, printre proiectele finanțate în 2014 sunt unele care pun în valoare meștesugurile tradiționale ale zonei. Astfel, la Șeica Mare va funcționa un atelier meșteșugăresc de prelucrare artizanală a lemnului și realizarea butoaielor atipice la comandă, iar la Săsăuș, în comuna Chirpăr un alt meșteșugar a primit bani europeni pentru dotarea unui atelier de mobilier tradițional.

Cele mai căutate au fost, însă, proiectele depuse pe măsura 112, destinată instalării tinerilor fermieri. Șapte beneficiari care au depus proiecte in anul 2014 au semnat deja contractele de finanțare, iar doi sunt în evaluarea AFIR.

‘Ca o situație de bilanț, avem în acest moment o valoare totală nerambursabilă a contractelor de finanțare, semnate în perioada 2012 — 2014 de 2.160.506 euro din totalul de 2.281.120 euro, prevăzuți pentru proiecte, în strategia de dezvoltare 2012-2015.

În momentul de față avem deschisă, o sesiune scurtă, de 10 zile, pe măsura 322, pentru a cheltui ultimii bani disponibili pentru proiecte. Mai așteptăm un proiect în valoare aproximativă de 40.000 de euro.

Echipa GAL MH a câștigat multă experiență ca și experți și suntem hotărâți să depunem spre finanțare o nouă strategie pentru Microregiunea Hârtibaciu, în etapa următoare ‘, a declarat Elena Curcean, Managerul GAL MH.

Asociația Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Hârtibaciu s-a format din nevoia de dezvoltare locală a spațiului rural din microregiunea LEADER Hârtibaciu.

Asociația este un instrument de realizare și de concretizare a principiilor comune din cele 15 localități din teritoriul GAL.

Valoarea proiectelor depășește suma de 2,2 milioane de euro și reprezintă punctul de plecare pentru dezvoltarea regiunii.

Citește și

Cmentariile sunt închise