3 decembrie 2021 - 02:32

Proiect pentru conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe, la Mălâncrav

livada_mereFundația Mihai Eminescu Trust și Fundația elvețiană SAVE au derulat în perioada iunie 2013 — mai 2015, în satul Mălâncrav, comuna Laslea, proiectul ‘Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe’ — proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Valoarea finanțării elvețiene este de 220.319,48 CHF, iar a cofinanțării din partea Fundației MET de 30.000 CHF. Inițiativa a pornit din dorința de a salva livada legendară din Mălâncrav de la dispariție, dar și din dorința de a dezvolta economia locală astfel încât localnicii să aibă o șansă în plus pentru a obține venituri.

Obiectivul principal al proiectului a fost valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi și a practicilor agricole tradiționale ca activități durabile generatoare de venit pentru comunitățile rurale. Pe parcursul desfășurării activităților echipa fundației a fost preocupată de implicarea comunității locale, oferind sătenilor oportunitatea de a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare practicării pomiculturii tradiționale.

Pentru a extinde cunoștințele în pomicultură au avut loc schimburi de experiență între experții și fermierii elvețieni și români, rezultând crearea unei liste a soiurilor autohtone de pomi fructiferi din Transilvania și realizarea unei livezi demonstrative.

Livada demonstrativă din Mălâncrav servește ca locație pentru instruirea localnicilor în tehnici de altoire și pomicultură, și dezvoltă continuu capacitatea acestora de a practica agricultura tradițională. O altă activitate a proiectului cu implicații în viitor a fost educarea copiilor din mediul rural, ca și garanți ai perpetuării agriculturii durabile în viitor.

O replică a livezii demonstrative a fost creată în vecinătatea școlii gimnaziale din Homorod (jud. Brașov), unde elevii au plantat pomi fructiferi și sunt responsabili pentru îngrijirea lor în continuare. Activitățile inițiate prin acest proiect vor fi continuate de către nou-înființata Asociație ‘Livezile Transilvaniei’ care are ca și scop conservarea și perpetuarea soiurilor tradiționale de pomi din Transilvania, consolidare cunoștințelor tradiționale de pomicultură, promovarea produselor ecologice și tradiționale din România și responsabilizarea civică.