27 ianuarie 2022 - 03:43

Proiect de sprijin excepţional cu caracter temporar pentru producătorii de fructe și legume

fructe_varaÎn urmă cu câteva zile pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat un proiect pentru o hotărâre pentru aprobarea sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar care se acordă producătorilor agricoli din sectorul fructe și legume.

Potrivit documentului Guvernul vrea să aprobe sprijinul financiar excepţional cu caracter temporar pentru sectorul fructe și legume, care se acordă producătorilor agricoli pentru măsura retragerea de pe piață, iar prijinul financiar se acordă pentru măsura  defășurata în perioada 8 august 2015 – 18 septembrie 2015.

Valoarea maximă a sprijinului financiar excepțional cu caracter temporar necesar pentru plata măsurii trebuie să fie  de 2.300.000 lei şi se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016, după cum se arată în documentul citat, care mai prevede că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile până la data de 30 septembrie 2016.

Aurel Tănase, președintele PRODCOM, a explicat pentru AGRO  TV că s-a luat în calcul alocarea de fonduri pentru retragerea de pe piață a unor fructe și legume după ce în această vară, din cauza căldurii, multe produse au ajuns la maturitate și s-au copt prea repede, în aceeași perioadă, când oamenii erau plecați în concediu. Astfel, piețele au fost inundate de legume și fructe, iar factorii decidenți au optat pentru retragerea lor de pe piață și oferirea acestora, gratuit, unor cămine, orfelinate, etc.

Astfel, în acest moment, la nivelul MADR s-a pus spre consultare un proiect prin care pagubele suferite de producători să fie, măcar parțial acoperite din Fondul European de Garantare Agricolă. Pentru acesta sunt așteptate sugestii și opinii până în 13 decembrie.