Tinerii fermieri care își caută terenuri agricole suplimentare pe care să le lucreze primesc o veste bună din partea statului. Agenția Domeniilor Statului (ADS) se pregătește să lanseze o nouă etapă a programului ”tânărul fermier”, prin care va scoate la licitație terenuri agricole din 17 județe ale țării.
Licitațiile urmează să înceapă efectiv la începutul lunii viitoare, cel mai probabil în jurul datei de 6 mai, susține directorul general al ADS, George Sava.
”Avem deja 17 județe în care vom lansa programul tânărul fermier, avem suprafețele deja clasificate din punct de vedere a categoriei de folosință, avem terenuri arabile, avem pășuni, fânețe, vii, livezi și, bineînțeles, anumite porțiuni de terenuri neagricole. Probabil în jurul date de 6 mai, cel târziu, va fi lansată această etapă.
Avem suprafețe pe Argeș, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, suprafețe de teren pe care le punem la dispoziția tinerilor fermieri care doresc să obțină o suprafață de până în 50 de hectare. Aceasta este limita maximă pe care o pot obține tinerii fermieri în urma licitațiilor organizate de către ADS”, a precizat George Sava pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
În trecut, valoarea arendei plătite pentru aceste terenuri de la ADS a ajuns la niveluri foarte mari, fiind de multe ori nesustenabilă pentru tânărul fermier care a intrat în posesia suprafeței respective. Cu toate acestea, instituția spune că licitația este una deschisă și este alegerea fermierilor cât vor să ofere pentru aceste terenuri, mai ales că legea nu permite impunerea unei limite superioare.
”Pe mine, ca Agenția Domeniilor Statului, mă bucură că primesc redevențe mari. Asta înseamnă bani mai mulți la buget, bani care se regăsesc pe urmă în anumite zone. Ce fac din punct de vedere al licitației viitorii posesori este strict problema lor. (…) Din punct de vedere legal, ADS-ul nu are un instrument prin care să dea terenul cu o anumită redevență; eu trebuie să îl scot la licitație”, a mai spus George Sava.
Buna ziua.Aici la noi,com.Tarlungeni,nici acum nu am primit inapoi toate terenurile agricole.Si nunumai atat,in 2005 inca ni s-a mai luat din terenurile arabile si au fost schimbate in izlazuri care nu exista.In rest,a luat cine a ,, putut ” cat mai mult,lasandu-i pe altii fara.