Programul ”Rabla pentru sobe” ar putea fi lansat în acest sfârșit de an, susține ministrul mediului, Mircea Fechet. Potrivit acestuia, prima variantă a ghidului pentru acest program va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni.
Prin această inițiativă, propusă pentru prima dată de Asociația Forestierilor din România (ASFOR), Ministerul Mediului speră să stimuleze românii din mediul rural să-și înlocuiască sobele vechi cu unele mult mai eficiente din punct de vedere al randamentului consumului de lemn.
”Programul cu sobele este în etapa în care scriem ghidul de finanțare. Am clarificat chiar ieri standardul pe care trebuie să-l respecte aceste sobe cu înaltă eficiență, discutăm despre un standard european care să asigure cel puțin 80-85%, spre deosebire de 20% sau mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională.
Ne gândim cel puțin la sobele care funcționează cu lemn de foc, bineînțeles că am putea să le luăm în calcul și pe cele care funcționează cu peleți sau cu brichete. Urmează să hotărâm în urma procesului de consultare publică și care este procentul pe care îl vom finanța din AFM, la fel cum vom hotărî și care este valoarea maximă a unei astfel de investiții pe care o vom finanța. Eu îmi doresc într-un termen de maxim 2 săptămâni să avem un draft de ghid pe care să-l transparentizăm, înțelegând graba de care trebuie să dăm dovadă, pentru că deja ne aflăm în perioada în care românii își achiziționează lemne de foc”, a precizat ministrul Mircea Fechet ieri, într-o conferință de presă.
Momentan nu se știe valoarea exactă a voucherelor pe care le vor primi beneficiarii programului ”Rabla pentru sobe”, însă se vehiculează un sprijin în jurul valorii de 2.000 de lei.
Programul ”Rabla pentru sobe” a fost propus pentru prima dată Ministerului Mediului de către ASFOR în anul 2020, însă abia acum se concretizează această propunere.
”Beneficiarii vor fi persoanele din mediul rural, va fi un voucher pe care aceste persoane îl vor primi. Pentru a beneficia de acel voucher, cetățeanul trebuie să achiziționeze o sobă, un șemineu, o centrală, cu randament cât mai ridicat de ardere. E pentru prima dată în România programul rabla pentru sobe. (…) Prima dată când am mers cu acest program la minister a fost în 2020”, a precizat Ciprian Muscă, președinte ASFOR, pentru AGRO TV.
Să nu puneți codițe să avem domiciliul la țară. Avem Casa părintească, suntem cu plata impozitelor și taxelor locale la zi. Nu mai băgați bățul prin gard. Suntem cetățenii Europeni născut în România avem drepturi.
Să nu puneți codițe să avem domiciliul la țară. Avem Casa părintească, suntem cu plata impozitelor și taxelor locale la zi. Nu mai băgați bățul prin gard. Suntem cetățenii Europeni născut în România avem drepturi.Minciunii .
Sunt de partea dumneavoastra . Sustin si eu aceasta.
Mai ușor cu randamentele ca sunt multe variabile.Calitatea lemnelor,umiditatea,întreținerea cos,focar,reglaj aer,. Recuperatori, combinat cu admisie de aer,din exteriorul incintei încălzite este cea mai buna modalitate de obținerea a încălzirii cu minimum de combustibili .
Ce sa faci cu 2000 de lei ,o centrala costa in jur de 7000 plus costuri de punere in functiune ,ei dau vaucer pt o sobă ,cand in casa iti trebuie doua trei sobe ca sa incalzesti toata casa ,si nu isi permit sătenii sa pună diferența de bani pentru o centrală , si ca să strici ce ai contruit sunt alți bani alte cheltuieli , că nu iti trimite nimeni gratis om sa iti demoleze .
O initiativa buna, succes!
Buna ziua. Bonificatia să fie în cota procentuala astfel cum este în cadrul UE. În italia50% germania 50% etc. O sobă de 9kw cu randament de min 80% este de min 3000 euro. Iar o centrala de40kw cu acelasi randament este de 12000 euro.Ce sunt 2000 de lei? Amăgire.
Buna ziua,
Sunt deacord cu dumneavoastra,2000 lei e NIMIC. Un alt program facut de AFM doar de dragul de al face…Ideea este foarte buna..dar contributia statului e foarte MICA…Cine isi permite sa schimbe o soba pe un semineu cu randament de 80%-90% in valoare de cc 10000-16000 lei??? Sa pui inca 14000 lei… mai degraba alegi sa nu mai schimbi soba…..Trebuie marita prima de contributie a AFM macar la 5000-7000 mii..sa fie 50%-50% conmtributie. Si fara sa ne conditionati sa stam in mediul rural.. cu cei din suburbiile municipiilor ce facem…. aia nu pot sa-si schimbe sobele??