Programul Prima Seră este una dintre cele mai noi inițiative legislative din Parlament, fiind discutat în aceste momente în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Programul ar urma să aducă un sprijin de maximum 200.000 de euro pentru fermierii care vor să-și înființeze spații protejate pentru producția de legume. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, are însă câteva amendamente.
Potrivit șefului MADR, ideea programului este una bună, însă acesta trebuie modificat în anumite puncte, pentru a se asigura că spațiile protejate care vor fi finanțate prin ”Prima Seră” vor fi și eficiente din punct de vedere economic. Astfel, ministrul Barbu vrea să integreze programul într-o strategie mai largă de dezvoltare a legumiculturii din România.
”Sunt de acord cu acest proiect. Sunt de acord să-l îmbunătățim în Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților. Trebuie să integrăm și anumite echipamente în aceste sere. Dacă vorbim de 200.000 de euro, eu îmi doresc ca din 200.000 de euro să nu faci 5.000 de metri pătrați de sere, ci să faci 3.000 de metri pătrați, dar aceste sere să fie dotate cu tot ce trebuie, cu încălzire, cu puțuri forate etc. Adică trebuie să gândim un mecanism ca acea fermă care realizează acest proiect să devină eficientă economic”, a precizat șeful MADR, la AGRO TV.
Pe lângă acest sprijin de 200.000 de euro, Barbu vrea să vină și cu alte măsuri de susținere a legumiculturii în spații protejate și vrea să implementeze inclusiv o schemă de ajutor pentru reducerea accizei la gaz, după modelul celei din sectorul vegetal pentru acciza la motorină.
”Dacă mergem pompieristic și aruncăm banii, câte 200.000 de euro, să facem 5 solarii fără a avea un puț forat autorizat, fără a avea un sistem de încălzire… Nu vă ascund că am discuții la Ministerul Mediului să finanțăm centrală și cu butelie de gaz, iar pentru cei din bazinele legumicole, la fel cum primesc cei din sectorul vegetal suportarea accizei la motorină, să suport și acciza la gaz, pentru a produce legume în spații protejate tot timpul anului.
Sunt niște măsuri pe care le am creionate, dar în Ministerul Agriculturii nu se mai investește haotic, se investește economic. Cine vrea să facă agricultură și în bazinul legumicol, trebuie să o facă economic și să producem tot timpul anului. Dacă vrem să aruncăm iarăși 200.000 de euro la fermieri, fără eficiență economică, eu nu voi face acest lucru. Vreau să integrez cei 200.000 de euro pentru ca aceste spații protejate să fie eficiente economic, că ne trezim cu ele construite și ne dăm seama că n-am făcut nimic, nu avem niciun randament și nicio eficiență economică”, a explicat Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.