Ce vor mânca la școală copiii noștri. Programul pentru școli 2023-2029

Programul pentru școli al României pentru 2023-2029 a fost postat în Transparență decizională, pe site-ul MADR. Repartizările fondurilor FEGA pe an școlar în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, sunt pentru laptele, fructele și legumele preșcolarilor și elevilor. Produsele de panificație sunt susținute numai din bugetul național.

Începând cu anul şcolar 2017/2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.

Având în vedere noile reglementări europene aferente exercițiului financiar din perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, se actualizează cadrul național cu prevederile care asigură continuarea Programului pentru școli necesar a fi adoptat înainte de începerea noului an școlar 2023-2024.

Prin adoptarea acestui act normativ, se confirmă decizia României de a continua participarea la programul european susținut din fonduri FEGA.

Astfel, la începerea anului școlar 2023-2024, circa 1,9 milioane preșcolari și elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program. Prin măsurile instituite se va asigura, în continuare, distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificaţie pentru preșcolari și elevi.

Repartizările fondurilor FEGA, pe an școlar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, sunt:
-pentru fructele și legumele destinate școlilor: 6.178.236  euro/an școlar 
-pentru laptele destinat școlilor:11.303.390 euro/an școlar

După aprobarea acestei Ordonanțe, prin Hotărâre a Guvernului, se stabilește bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Școli al României, ținând cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA pentru fiecare an școlar.

Componenta produselor de panificație este susținută numai din bugetul național.

Pentru aplicarea Programului pentru școli în România, au fost stabilite ca autorităţi competente naţionale Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Achizițiile de produse se derulează de către autoritățile județene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru școlile care se înscriu voluntar.

Începând cu anul şcolar 2017/2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8057-proiect-oug-programul-in-scoli.html.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole