Programul “Cornul şi laptele”, scos după zece ani?

22

lapte-si-corn-ww

Dacă va trece de Parlament, proiectul “Masa la şcoala” va oferi fiecărui elev un meniu pe zi care valorează 10 lei. Potrivit Ralucăi Turcan, vicepreşedintele PDL, cornul şi laptele nu mai sunt de mult agreate de elevi: “Mulţi dintre copii nici nu beau laptele, îl aruncă, irosim degeaba foarte mulţi bani.”

Elevii din ciclul preşcolar, primar şi gimnazial ar urma să beneficieze de „un meniu variat”, însă suma maximă destinată fiecăruia dintre aceştia este de 10 lei, sumă care cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuţia şi depozitarea produselor. Un proiect similar a fost implementat deja în anumite unităţi de învăţământ, în sistem after-school, iar meniul de 10 lei include două feluri de mâncare şi desert.

În cazul în care proiectul va fi aprobat, autorităţile locale îşi vor stabili individual meniurile, însă fiecare masă destinată celor mici trebuie să aibă obligatoriu o anumită masă calorică, ce urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătăţii, care va face şi o listă cu produsele admise. „Dacă e posibil, să fie şi o mâncare caldă, proaspăt preparată, să fie un şi un fruct sau un pahar cu suc natural”, susţin iniţiatorii. Deci, primăriile vor utiliza banii după bunul plac, însă cei care au venit cu proiectul susţin că aşa se vor stimula micii întreprinzători.

Programul ,,Cornul şi laptele” a început să scârţâie datorită numărului mare de abateri de la regulile stricte, privind calitatea produselor, livrarea acestora şi depozitarea în spaţii adecvate.Suma alocată de lege pentru fiecare copil care beneficia de acest program era de 1,17 lei.

În perioada 14 ianuarie – 21 iunie 2013 comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au verificat modul de aplicare a legii privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru copiii preşcolari din grădiniţe de stat cu program normal şi elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, precum şi implementarea programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli. Au fost făcute aproximativ 2.100 de controale în şcoli şi grădiniţe din diverse oraşe ale ţării.

Cei de la ANPC au descoperit numeroase încălcări ale normelor de etichetare, nerespectarea regulilor privind transportul produselor lactate şi de panificaţie, precum şi diverse distribuiri de produse neconforme calitativ.Rezultatul? 7.767 de kg de produse, precum lapte,cornuri şi mere, în valoare totală de cca.8.900 de lei au fost oprite de la distribuţie, deoarece nu îndeplineau cerinţele de calitate obligatorii pentru a fi consumate de copii.

Potrivit unui raport făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, programul “Laptele şi cornul” a avut un mare succes în 24 de state membre, dar s-a dovedit ineficient în România. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise