19 octombrie 2021 - 18:48

Program pentru creşterea rezistenţei berbecilor la scarpie

Întâlnire între conducerea ANSVSA și reprezentanții sectorului de creștere și export de ovine și caprine privind strategia din domeniul sănătăţii animalelor.

img_0069x-page-001

O echipă de specialiști din cadrul ANSVSA, condusă de președintele dr. Radu Roatis Chețan, s-a întâlnit la sediul Autoritătii cu principalii reprezentanţi ai crescătorilor și exportatorilor de ovine și caprine din România.

Temele abordate au fost strategia în domeniul sănătăţii ovinelor și caprinelor, prin stabilirea acțiunilor obligatorii în cadrul Programului Național Strategic, în scopul imbunătăţirii statusului de sănătate a animalelor și implicit al produselor obținute de la acestea, programul de creștere a rezistenței berbecilor la scarpie, promovarea exporturilor de ovine vii cu ţările terţe prin asigurarea standardelor de sănătate a animalelor şi identificarea de noi piețe pentru exportul cu animale vii.
Principala problemă ridicată de mediul asociativ a fost legată de existenţa unei piețe negre a intermediarilor de animale care creează atât prejudicii financiare, cât și de imagine crescătorilor și exportatorilor români. În acest sens, preşedintele ANSVSA a propus realizarea în cadrul asociațiilor a unor cursuri pentru certificarea personalului care poate realiza intermedierea dintre crescători și exportatori.Totodată, a fost agreată solicitatea sprijinului organelor abilitate pentru o verificare mai intensă a transporturilor de animale ce urmează să ia calea exportului, dar și a controlului circulației pe drumurile publice cu animale vii.
Pe de altă parte, s-a stabilit ca asociațiile de crescători să trimită puncte de vedere către ANSVSA privind posibilitatea regândirii cotelor de animale sacrificate în abatoarele de capacitate mică. De asemenea, reprezentanţii oierilor și-au luat angajamentul de a creşte semnificativ numărul de exploatații ce derulează programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie.

 

Propunerile de soluționare ale probematicilor dezbătute în acest cadru vor fi discutate la începutul lunii noiembrie, cu ocazia unei noi întâlniri, când va fi definitivat și Programul Național Strategic pentru anul 2017.