Recolta de grâu românesc pare că va depăși pragul de 10 milioane de tone anul acesta, însă specialiștii previzionează scăderi de preț în următoarele săptămâni, când presiunea de recoltă va începe să-și spună cuvântul.
La nivel global, prognozele arată bine în majoritatea zonelor, însă prețul se menține sus deocamdată, pe fondul unor factori de incertitudine privind vremea, dar și situația geopolitică.
”USDA generează o prognoză de recoltă de peste 800 de milioane de tone de grâu la nivel mondial. (…) Sunt case de analiză care văd România undeva la nivelul de 9,7 milioane de tone, pe când noi o vedem la 10,5 milioane de tone.
Acum avem incertitudinea care se manifestă clar pe burse, și avem un preț al grâului crescut cu circa 10 euro/tonă, la un nivel de 210 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.
Potrivit acestuia, fermierii trebuie să se aștepte la scăderi ale prețurilor în cursul următoarelor două-trei săptămâni.
”Va veni, în două-trei săptămâni, presiunea de recoltă și știm cu toții ce înseamnă asta; poate un nivel mai scăzut al prețurilor, pentru că vom începe noi recoltarea, va începe Rusia recoltarea, va începe Ucraina recoltarea, va începe Uniunea Europeană recoltarea. Toate aceste origini vor încerca să vândă cât mai multă marfă către piața de export”, a mai precizat Cezar Gheorghe.