Prognoza meteorologică pentru următoarele trei luni

14

long-grass-in-a-field-1045289-mRegimul termic anunțat pentru următoarele trei luni va fi, în general, în limite apropiate de mediile multianuale, iar precipitațiile vor fi din ce în ce mai rare, mai ales în iulie și august, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul iunie – august 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

În iunie, regimul termic se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului. Temperaturile medii se vor situa în marja multianuală de 18,3 grade Celsius, pornind de la 13 grade, în zona Moldovei, și până la 22 de grade Celsius, în Oltenia și Muntenia. Cantitățile lunare de precipitații vor înregistra valori sub normele climatologice local în sudul, sud-estul, estul și vestul țării, iar în centru și nord sunt posibile cantități peste mediile multianuale. La nivelul lunii iunie, media multianuală lunară raportată la perioada 1981-2010 este de 84,5 litri/mp.

În luna iulie, temperaturile medii lunare se vor situa peste mediile climatologice în sud-estul țării și local în sud, iar în celelalte regiuni vor avea valori apropiate de normal. Astfel, mediile vor porni de la 15 grade Celsius, în Moldova, și vor ajunge la 23-24 de grade Celsius în Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Media multianuală a lunii iulie este de 20,2 grade Celsius. La capitolul precipitații, prognoza arată cantități lunare de precipitații în general deficitare, cu excepția zonelor centrale și vestice, unde acestea vor fi apropiate de normele climatologice, între 52 și 100 litri/mp.

Conform prognozei ANM, în august, regimul termic se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor, iar local în sud-estul, sudul și vestul țării vor fi posibile valori termice peste norma climatologică lunare (stabilită la 19,7 grade Celsius). Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor înregistra valori sub mediile climatologice în aproape toată țara. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna august este de 64,7 l/mp. (Sursa: AGERPRES)

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise