Prognoza meteo pe 4 săptămâni. Cât mai ține canicula și cum stăm cu ploile

Administrația Națională de Meteorologie a publicat marți estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații în următoarele patru săptămâni.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 17-24 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordvestice, centrale și estice, dar și deficitar în cele sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

În săptămâna 24-31 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în nord-vestul teritoriului, dar și deficitare în regiunile sudice, sud-vestice și la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Pentru săptămâna 31 iulie-7 august, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de nord a țării, dar mai ales în extremitatea de nord, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Și în săptămâna 7-14 august, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

- Publicitate -

Tot marți, ANM a emis o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 18 iulie, ora 12:00 – 18 iulie, ora 22:00, în 9 județe (vezi Harta 1). Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, local în Moldova, Dobrogea, precum și în jumătatea de est a Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55-70 km/h, vijelii, ploi ce vor avea și caracter torențial (în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat peste 30 l/mp) și grindină.

Harta 1 (Sursa: ANM)

Totodată, marți și miercuri (18-19 iulie), în 19 județe (vezi Harta 2), este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33°C și 37°C, în timp ce minimele vor fi între 18°C și 23°C.

Harta 2 (Sursa: ANM)

De asemenea, meteorologii au emis pentru marți, 18 iulie, o avertizare Cod portocaliu de caniculă, valabilă în 12 județe și municipiul București (vezi Harta 2). Astfel, în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38-39°C, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20-22°C.

ANM mai notează că valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole