Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Ce urmează după vijeliile din weekend

Sfârșitul de săptămână vine cu ploi năbădăioase și vijelii pe arii extinse, însă meteorologii anunță apoi o perioadă cu zile fierbinți și precipitații deficitare.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată ce va afecta 30 de județe ale țării și municipiul București.

Astfel, în intervalul 7 iulie, ora 12:00 – 8 iulie, ora 10:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică, potrivit căreia în Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a zonei montane (vezi harta) vor avea loc ploi torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, viteze în general de 55-65 km/h, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, peste 40 l/mp.

Potrivit meteorologilor, vineri, 7 iulie, disconfortul termic se va menține pe alocuri ridicat în Muntenia și Oltenia, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, în intervalul 7 iulie, ora 14:00 – 8 iulie, ora 6:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, potrivit căreia în sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia (vezi harta) vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și, izolat, peste 50-60 l/mp.

meteo
Sursa: ANM

Tot vineri, Administrația Națională de Meteorologie a emis și estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații în următoarele patru săptămâni

Astfel, în săptămâna 10-17 iulie, potrivit meteorologilor, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sudice. Cu excepția nord-vestului extrem al țării unde regimul pluviometric va fi local excedentar, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în sudul țării și la munte.

În săptămâna 17-24 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud și sud-est. Din estimările meteorologilor, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 24-31 iulie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate de cât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În săptămâna 31 iulie-7 august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în sud-estul țării. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nordestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole