27 mai 2022 - 09:37

Prognoza EUROSTAT a Produsului Intern Brut pentru anul 2020

După o creștere anuală de 4,1% în 2018, creșterea Produsului Intern Brut (PIB), a României a fost accelerată în primul trimestru al anului 2019, la 5,1% față de aceeași perioadă a anului precedent (1,3% trimestrial).

Consumul privat a rămas principalul motor, majorându-se cu 7,0% pe an datorită creșterii salariale cu încă două cifre, investițiile au crescut, în special domeniului construcțiilor, iar creșterea exporturilor, dimpotrivă, a scăzut la 3,2% față de anul precedent, în timp ce creșterea importurilor a urcat la 9,3%.

Evoluţia puternică a PIB în primul trimestru al anului a condus la o revizuire a creșterii pentru întregul an, iar în momentul de faţă se estimează că evoluţia anuală va scădea ușor până la 4% în 2019 și la 3,7% în 2020. Cu toate acestea, situaţia se așteaptă să devină oarecum mai echilibrată, pe măsură ce investițiile totale se vor intensifica odată cu înregistrarea unei creșteri a investițiilor private.

Condițiile strînse a pieței forței de muncă se așteaptă să continue la fel pe parcursul orizontului prognozat, cu șomajul rămânând aproape de nivelul său actual, adică, foarte scăzut.

În 2018, inflația IAPC a fost situată la 4,1%, cea mai mare din UE, creșterea anuală a prețurilor de consum a rămas puternică în primul trimestru al anului 2019, la 3,8% și este de așteptat să depășească 4% în cel de-al doilea trimestru, înainte de a se restrânge din nou.

Creșterea prețurilor ale alimentelor procesate şi neprocesate explică dinamica puternică a prețurilor în creștere, stimulată de deprecierea monedei la începutul anului și de creșterea puternică a consumului și a salariilor. Ca rezultat, este de așteptat ca inflația globală să înregistreze o medie de 4,2% în 2019, înainte de a se reduce la 3,7% în 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.