Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în zilele rămase până la sfârșitul anului va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obișnuit, în majoritatea zonelor de cultură.
Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -4 și 11°C, în timp ce maximele se vor situa între -2 și 14°C, iar minimele vor fi de -5-7°C.
Se întrevăd ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va semnala ceață, asociată cu burniţă.
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Local în estul, sud-estul și centrul Dobrogei, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică.
Potrivit ANM, pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, ritmurile vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal în majoritatea regiunilor, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua lent.
Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se efectueze verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. De asemenea, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.
Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.