16 octombrie 2021 - 18:18

Prognoza agrometeorologică pentru următoarele șapte zile

Vremea se anunță rece la sfârșitul acestei săptămâni.

agroprognoza

A plouat atât de mult în ultimele zile încât sunt unii specialiști în agricultură care opinează că acum sunt prea multe precipitaţii. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 14-20 octombrie, iar veștile sunt cât se poate de îmbucurătoare. Vremea mai rece de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, aceasta devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 5 şi 21°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatură minimă a aerului se va situa între -4 şi 11°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare, unde local vor fi condiții de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5 şi 15°C în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la culturile de toamnă semănate pană în prezent.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații predominant sub formă de ploi locale în aproape toată țara, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. Izolat, în prima parte a intervalului, cantitătile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Excese de apă în sol se vor semnala în sud-estul, sudul și izolat în estul Moldovei, local în nordul Munteniei. Local în centrul Transilvaniei, sudul și sud-vestul Crişanei, centrul și sudul Dobrogei, izolat în sudul Munteniei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

Ca urmare, ritmurile vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, unde uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bunǎ și medie. Pe fondul valorilor termice mai scăzute din aer și sol faţă de normalul perioadei, local în zonele depresionare, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente.

La orzul și grâul de toamnǎ vor predomina fazele de germinare-rǎsǎrire (10-50%) în majoritatea zonelor de cultură, precum și apariția primelor frunze (10-40%), îndeosebi în regiunile agricole din sudul și estul ţării. Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor semnala germinarea, răsărirea și înfrunzirea (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Sfecla de zahăr din centrul și estul ţării va parcurge maturitatea tehnologică și recoltarea.
Pomii fructiferi vor înregistra fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor, precum și recoltarea la soiurile tardive. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala maturarea coardelor, îngălbenirea și căderea frunzelor.