Prognoza agrometeorologica pentru perioada 08-13 martie 2020

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1…15°C, valori mai ridicate cu 1…9°C în raport cu mediile multianuale, la scara întregii țări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4…20°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -2…10°C, pe întreg teritoriul agricol.
Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului în aproape toată țara, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

Caracteristici agrometeorologice

Pe adâncimea de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei și Munteniei, sudul și centrul Olteniei, sudul, estul, izolat centrul și nord-vestul Transilvanei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul și izolat nordul Munteniei, nord-vestul, nordul și centrul Moldovei, sud-estul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de vegetaţie ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în general normal în aproape toate regiunile agricole şi mai lent în zonele cele mai reci din centrul şi nordul ţării, unde local se va putea semnala repausul biologic. Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2019.

La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă vor predomina fazele de apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar la cele semănate tardiv se vor semnala răsărirea şi formarea frunzei a treia (15-100%).

În sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării, rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (6-14 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bună şi medie, iar în culturile tardive şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.

Pomii fructiferi vor parcurge stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va continua umflarea mugurilor de rod, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de înmugurire, îndeosebi la speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va menţine repausul biologic, iar local se va putea înregistra începutul fazei de „plâns”.

Lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, executarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

 • Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
 • Continuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la
  speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod
  la pomii-fructiferi şi viţa de vie;
 • Administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile
  de toamnă semănate în perioada optimă;
 • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente
  fito-sanitare);
 • Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima
  urgenţă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.