17 octombrie 2021 - 08:48

Prognoza agrometeorologică pentru această săptămână

Următoarele zile vor fi caracterizate de o vreme din ce în ce mai caldă.

toamna

Administrația Natională de Meteorologie a emis prognoza agrometeorologică valabilă până la data de 24 octombrie. Vremea va intra treptat într-un proces de încălzire, aceasta devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 6…18°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între -4 şi 11°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi posibile condiții de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 4 şi 12°C în zonele de câmpie, limite optime desfăşurării proceselor vegetative la culturile de toamnă înființate în epoca optimă. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în vestul, sud-vestul și nord-vestul țării.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezența valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafețe extinse din Moldova și izolat în nordul Munteniei se vor înregistra excese de umiditate în sol. În centrul și sudul Dobrogei, izolat în centrul Transilvaniei, vestul Crisanei și sudul Munteniei se vor semnala deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

Ca urmare, ritmurile vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, unde uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bunǎ și medie. Pe fondul valorilor termice mai scăzute din aer și sol faţă de normalul perioadei, local în zonele depresionare, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente.

La orzul și grâul de toamnǎ vor predomina fazele de germinare-rǎsǎrire (10-50%) în majoritatea zonelor de cultură, precum și apariția primelor frunze (10-40%), îndeosebi în regiunile agricole din sudul și estul ţării. Sub aspect fenologic, la rapiţă se vor semnala germinarea, răsărirea şi înfrunzirea (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Sfecla de zahăr din centrul și estul ţării va parcurge maturitatea tehnologică și recoltarea. Pomii fructiferi vor înregistra fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor, precum și recoltarea la soiurile tardive. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala maturarea coardelor, îngălbenirea și căderea frunzelor.