4 august 2021 - 22:36

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICA IN PERIOADA 28 SEPTEMBRIE – 04 OCTOMBRIE 2018

În perioada 28 Septembrie – 04 Octombrie 2018 regimul termic al aerului va fi în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7…20°C, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 11…25°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprisă între 2…14°C, valori mai scăzutefiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a brumei.
Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8…20°C, în cea mai mare parte a regiunilor, favorabilă defășurării ritmurilor vegetative ale culturilor de toamnă înființate până în prezent.
Se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, pe aproape întreg teritoriul. Izolat, în sudul, sud-estul și estul țării, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, estul și sud-vestul Olteniei, centrul și sud-estul Transilvaniei, vestul și sudul Crișanei.
Ca urmare, procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, coacere şi maturare la speciile pomi-viticole, precum şi cele de creştere la culturile de toamnă vor evolua normal, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfăşura uşor mai lent.
La hibrizii tardivi și semitardivi de porumb se va înregistra maturitatea deplină (70-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.

Sub aspect fenologic, la sfecla de zahăr se vor continua îngroșarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică, precum și recoltarea.
La cultura de cartof se vor extinde lucrările de recoltare pe majoritatea arealelor agricole.Speciile pomicole vor parcurge maturarea fructelor/lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în toate plantațiile.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor putea definitiva lucrările de recoltare, continuându-se fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.
Funcție de data semănatului, rapița și orzul de toamnă se vor afla predominant la germinare-răsărire (10-30%), totodată extinzându-se lucrările de însămânțare.
Pe ansamblu, lucrările agricole de toamnă (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiţii optime, doar în zilele fără precipitaţii.

Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului în epoca optimă, în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.