28 octombrie 2021 - 20:35

Prognoza Agrometeorologică pentru perioada 29 ianuarie – 4 februarie

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în majoritatea zonelor de cultură.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -4 și 10°C, în timp ce maximele se vor situa între -2 și 13°C, iar minimele vor fi de -6-6°C.

Sunt prognozate precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoțite de
intensificări ale vântului.

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va
prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de cậmp şi pomi-viticole îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare partea a zonelor de cultură. Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, la cerealierele de toamnă semănate în epoca optimă din zonele de câmpie vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se continue efectuarea controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi și vița de vie. De asemenea, se recomandă administrarea îngrășămintelor minerale complexe la culturile de toamnă.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.