25 septembrie 2021 - 04:06

Prognoza agrometeorologica, 24-25 martie. Recomandari de specialitate

Prognoza agrometeorologica in perioada 24 – 25 Martie 2020. Caracteristici meteorologice:
Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţãri. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între -5…6°C în majoritatea regiunilor, abaterile termice negative fiind de 1…8°C.
Temperatura maximã a aerului se va încadra între -2…6°C, în cea mai mare parte a zonelor de culturã.
Temperatura minimã a aerului va fi cuprinsã între -8…2°C pe întreg teritoriul agricol, producându-se îngheţ la sol.

Regimul pluviometric
Se prognozeazã precipitaţii sub formã de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţã şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificãri ale vântului, local cu aspect de viscol, îndeosebi în regiunile agricole din sudul tarii.

Caracteristici agrometeorologice
Pe adâncimea de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvanei, sudul Olteniei şi nordul Banatului. Aprovizionarea cu apã a solului se va încadra în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Olteniei şi Banatului, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnã vor evolua în general normal în aproape toatã ţara, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfãşura în continuare uşor mai lent.

  • Culturile de orz şi grâu de toamnã semãnate în epoca optimã îşi vor menţine fazele de creştere a frunzei a treia (50-100%), înfrãţire (30-100%) şi alungire a paiului (10-30%), iar la cele întârziate fenologic se vor continua apariţia frunzei a treia şi înfrãţirea (20-100%).
  • Rapiţa va înregistra înfrunzirea (8-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-20%), în sudul şi sud-estul ţãrii.
  • În cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole, sâmburoasele vor parcurge înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea, iar la seminţoase se vor semnala fazele de înmugurire şi dezmugurire.
  • La viţa de vie se vor continua fazele de „plâns”, precum şi izolat începutul înmuguririi, în toate podgoriile.

Lucrãrile agricole specifice campaniei de primãvarã (arat, pregãtirea patului germinativ, semãnat/plantat, fertilizãri, erbicidãri, tãieri şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea însãmânţãrii culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
  • Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

* Evoluţia stãrii de vegetaţie pentru perioada estimatã utilizeazã prognoza meteorologicã pe scurtã/medie duratã asociatã cu informaţiile fenologice colectate sãptãmânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie.