17 octombrie 2021 - 09:52

Prognoza Agrometeorologică 22-28 ianuarie. Perspective bune pentru culturile agricole

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -4 și 12°C, în timp ce maximele se vor situa între 0 și 15°C, iar minimele vor fi de -8-8°C.

Sunt prognozate precipitații mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va
prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Conținutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată, izolat în centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în zilele cele mai calde, la cerealierele de toamnă se vor putea înregistra reluări lente ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se efectueze controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. De asemenea, se recomandă administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, precum și aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la cerealierele de toamnă.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.