Prognoza agrometeorologică: 17 – 23 septembrie 2013. Vremea se răcește!

10

1403395_38270182 (2)

Vremea mai caldă decât în mod obişnuit de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de răcire, aceasta devenind normală sub aspect termic, pe aproape între teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 13 – 23 grade Celsius în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 5 grade Celsius şi 9 – 21 grade Celsius în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor agricole. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13 – 29 grade Celsius, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4 – 16 grade Celsius, în aproape toate regiunile agricole, posibil mai scăzută în zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 14 – 25 grade Celsius în cea mai mare parte a ţării, favorabilă pentru desfăşurarea însămânţărilor de toamna şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile de răpită semănate până la această dată.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot depăşi 20-25 l/mp şi izolat chiar 50 l/mp, în special în prima parte a intervalului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Izolat, în sud-estul Munteniei şi al Moldovei se vor semnala excese de umiditate, precum şi băltiri temporare de apă la suprafaţa solului. În Oltenia, jumătatea de sud a Dobrogei, sud-vestul şi sud-estul Munteniei, sudul şi sud-vestul Banatului, local în sud- vestul şi estul Transilvaniei, vestul Crisanei şi al Moldovei, conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute (seceta pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică şi extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, în zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor putea desfăşura uşor mai lent.


Porumbul
se va afla la maturitatea deplină (30-100%), iar la hibrizii semitardivi se va continua recoltarea, în aproape toate regiunile agricole.La cultura de floarea-soarelui din nordul şi centrul ţării se va definitiva maturitatea deplină (80-100%), continuându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.

Sfecla de zahăr din Transilvania, Moldova şi Crisana îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, precum şi izolat începutul maturităţii tehnologice.

În principalele bazine de cultură, la cartoful ajuns la maturitatea tehnologică se vor putea finaliza lucrările de recoltare.

La pomii fructiferi şi viţă de vie vor predomina acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.

Cultura de răpiță semănată în epoca optimă va înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire. Totodată, se vor continua lucrările de semănat, la nivelul întregii ţări. (Sursa: agrobroker.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise