27 octombrie 2021 - 09:18

Prognoza Agrometeorologică 06-12 ianuarie. Ce lucrări se efectuează în culturile agricole

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -3 și 11°C, în timp ce maximele se vor situa între -2 și 13°C, iar minimele vor fi de -7-8°C.

Sunt posibile ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate. De asemenea, în zonele de câmpie vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu burniţă.

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra local în estul, sud-estul și centrul Dobrogei, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Potrivit ANM, pe fondul scăderii regimului termic din aer şi sol, procesele de vegetație ale culturilor de câmp vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția zonelor depresionare, unde se va menţine stadiul de repaus biologic

Meteorologii recomandă ca în această perioadă să se continue verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie. De asemenea, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.