Prognoza agrometeo pentru săptămâna 11-17 februarie

14

februarieCaracteristici meteorologice
În această perioadă va predomina o vreme mai rece decât în mod normal, chiar geroasă, la nivelul întregii țări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -11…0°C, abaterile termice negative fiind de 1…6°C. Temperatura minimă se va încadra între -15…-4°C pe întreg teritoriul agricol, producându-se îngheț la sol. Temperatura maximă va fi cuprinsă între -6…4°C în majoritatea zonelor de cultură.
Se prognozează precipitații predominant sub formă de ninsoare, fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii țări.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0 – 100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.

Starea de vegetație a culturilor
În condițiile agrometeorologice menționate, culturile de câmp se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, pe întreg teritoriul agricol al țării.
Totodată, pe fondul temperaturilor minime din aer, situate sub limitele biologice critice de rezistență ale plantelor
(-10… -15°C), precum și în absența stratului de zăpadă vor fi posibile îngălbeniri și brunificări ale aparatului foliar.
În funcție de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz și grâu) se vor afla în fazele de răsărire, apariție a frunzei a treia, precum și înfrățire (20-100%).
Sub aspect fenologic, rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (6-12 frunze).
În majoritatea plantațiilor, speciile pomicole și viticole își vor menține starea de repaus biologic.
Lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale, tăieri de rodire și tratamente fitosanitare la speciile pomicole și viticole) vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate
– Continuarea arăturilor pe suprafețele agricole fără strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol;
– Verificarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum și a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
– Lucrări de întreținere în vii și livezi (fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare). (Sursa recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise