6 decembrie 2021 - 16:54

Prognoza agrometeo pentru perioada 28 aprilie – 5 mai

SANYO DIGITAL CAMERAPrognoza agrometeorologică prezentată de recolta.eu arată că în următoarea perioadă vremea va fi relativ caldă, iar temperaturile vor atinge cotele normale pentru această perioadă.

Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toată țara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9…18°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă se va încadra între 12…26°C, iar cea minimă va oscila între 5…12°C în aproape toată țara.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 11…20°C, optimă continuării însămânțărilor de primăvară, precum și parcurgerii primelor faze de vegetație (germinare-răsărire) la culturile înființate până în prezent.
Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și, izolat, de căderi de grindină. De asemenea, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, pe suprafețe extinse din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Maramureș, nordul și sudul Transilvaniei, centrul și sudul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra în Banat, Crișana, vestul, centrul și estul Transilvaniei, nordul și local în estul Moldovei.
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va avea valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole. În Banat, Crișana, vestul, centrul și sud-estul Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei se va semnala secetă pedologică moderată și local puternică.

Starea de vegetație a culturilor
Atât la culturile de câmp, cât și la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a țării.
Funcție de data semănatului, orzul și grâul de toamnă își vor continua fazele de formare a frunzei a treia (90-100%), înfrățire (60-100%) și alungirea tulpinii (10-100%).
La cultura de rapiță se va semnala înfrunzirea (9-15 frunze), alungirea tulpinii (10-100%), apariția inflorescențelor și înflorirea (10-100%).
La soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea și legarea rodului, iar la semințoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire și apariția butonilor florali.
La vița de vie se vor înregistra fazele de “plâns”, înmugurire și dezmugurire.
Culturile prășitoare (floarea-soarelui și porumb) înființate până la această dată vor parcurge germinarea și răsărirea (10-100%), continuând lucrările de semănat.
Sfecla de zahăr și cartoful pentru consum își vor continua primele faze de vegetație, respectiv germinarea și răsărirea (10-40%).
Condițiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii și livezi, fertilizări, erbicidări etc.) în condiții bune.

Recomandări de specialitate
– Continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
– Administrarea de îngrășăminte minerale complexe la speciile de toamnă;
– Efectuarea lucrărilor de întreținere (combaterea buruienilor și tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp și pomi-viticole. (Sursa: recolta.eu)