Prognoza agrometeo pentru intervalul 3-9 februarie

23

februarieCaracteristici meteorologice
În intervalul 3-9 februarie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol al țării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1….14°C, iar cea minimă va oscila între -5…5°C, în aproape toată țara.
Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), nesemnificative din punct de vedere agricol, însoțite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii țări. Totodată, local în zonele joase vor fi condiții de producere a ceții, asociată cu burniță.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se vor încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Izolat, în nordul și vestul Moldovei, se vor menține deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condițiile agrometeorologice prognozate, speciile de toamnă și pomi-viticole își vor continua starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafețelor agricole. Datorită regimului termic mai ridicat din aer și sol, local în zonele de câmpie din vestul și sudul țării vor fi posibile reluări lente și temporare ale proceselor de creștere și dezvoltare ale plantelor. Starea de vegetație a culturilor agricole se va menține pe ansamblu medie și bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie și slabă la cele tardive.
Orzul și grâul de toamnă se vor afla în fazele de formarea frunzei a treia și înfrățire (10-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Sub aspect fenologic, rapița își va continua înfrunzirea (4-8 frunze), în toate zonele de cultură.
La pomii fructiferi și vița de vie va predomina starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii țări.
În zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate

– Verificarea sistematică a viabilității plantelor la culturile de toamnă, precum și a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
– Administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de fosfor și potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise