În condițiile în care culturile din toamna anului trecut au fost înființate la costuri extrem de ridicate, iar prețurile mărfurilor agricole au scăzut drastic în ultimele luni, problema rentabilității devine una din ce în ce mai apăsătoare pentru mulți fermieri.
Agricultorii care vor să încheie anul agricol actual cu bine trebuie să obțină producții foarte mari, lucru care nu se poate realiza fără o rezervă de umiditate adecvată și fără investiții în tehnologiile de cultură. Misiunea nu este una ușoară, mai ales în condițiile în care nici măsurile de sprijin din partea autorităților nu prea se văd.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Ionuț Olteanu a explicat situația actuală și calculele pe care și le-a făcut pentru propria fermă.
”Suntem abandonați și de politica agricolă a ministerului, din păcate, și suntem abandonați și de Europa. Eu sunt pro-european convins, dar trebuie să recunoaștem, și am subliniat acest lucru încă de acum 5 ani, că sunt foarte mari derapaje în politica agricolă europeană. Aceasta este crunta realitate, cu green dealul, cu abandonul vizavi de Ucraina, cu lucrurile care se fac pe sub masă, importurile, cu paguba de peste 3,5 miliarde de euro a fermierilor români și așa mai departe.
Fermierul român este îngropat în datorii și va continua să se îngroape în datorii, mai ales în acest an. Am făcut un calcul, ca și prag de rentabilitate, într-o fermă în care se folosește tehnologie intensivă, producția minimă trebuie să fie de 5,9 tone/hectar la grâu, 3,5 tone/hectar la rapiță și 5,7 tone/hectar la orz. Este greu să obții aceste producții”, a precizat Ionuț Olteanu pentru AGRO TV.
eu as renunta la subventie pentru a avea apa gratis sa pot iriga./.restul sant interese…….