Productie de cereale de circa 18-19 milioane de tone, estimată în 2013

cerealeddPotrivit estimărilor făcute de secretarul de stat Achim Irimescu, producția de cereale din România ar trebui să ajungă în 2013 la 18-19 milioane de tone, dacă nu vor apărea probleme neprevăzute. Reprezentantul Ministerului Agriculturii a afirmat în timpul unei conferințe că o asemenea producție ar trebui să îi ajute și pe cei care lucrează în zootehnie și că România nu ar mai trebui să exporte cereale.

Pierderile înregistrate  în 2012 din cauza secetei la producţia de cereale din România s-au ridicat la 2,5 – 3 miliarde de euro, producţiile medii la hectar fiind mai mici cu 50% la floarea soarelui şi cu 80% la porumb faţă de anul 2011.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în 2011, producţia de cereale a crescut cu peste 24%, până la 20,7 milioane tone, România cultivând cu preponderenta porumb boabe (49,8%), respectiv grâu (36,8%) din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe. România a obţinut în 2011 o producţie de porumb de 11,6 milioane tone, de pe o suprafaţă de 2,613 milioane hectare, situându-se pe primul loc din Uniunea Europeană (UE), după suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţie, după Franţa, din cauza unui randament inferior.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult