29 noiembrie 2021 - 21:55

Producția de vin 2015 va fi mai mică, dar de calitate mai bună

struguriggDin cauza secetei, majoritatea agricultorilor din România au obținut recolte mai mici și de o calitate net inferioară celor din anii trecuți. Dacă aceștia sunt nemulțumiți de ceea ce le-a oferit anul 2015, viticultorii se consideră norocoși și spun că, în final, chiar dacă vinul obținut din strugurii adunați în această perioadă va fi mai puțin, va fi de calitate mult mai bună, mai ales în ceea ce privește vinurile roșii. 

De asemenea, după campania de replantări și investiții de viță de vie, întregul sector viticol a progresat, după cum a afirmat Ovidiu Gheorghe, președintele Patronatului Național al Viei și Vinului. Acesta a declarat că vinurile românești sunt preferate și de clienții supermarketurilor din țară și că, în ciuda progreselor,  există încă un interes notabil pentru vinurile de import.

Seceta din 2015 a făcut ca strugurii din zonele afectate, în special  cei roșii,  să fie mai dulci și mai aromați, așa că și vinurile obținute din ei vor fi mai aromate. Mai puțin optimiști, însă, sunt producătorii din anumite regiuni din Sudul țării care au avut de suferit nu atât din cauza lipsei de apă, cât din cauza vremii capricioase din această primăvară, care a afectat mugurii viței de vie și au determinat diminuarea recoltei.