Producția de miere din 2013 mai mare decât cea de anul trecut, mai mică decât cele din alți ani

28

albineiasi

Producţia de miere din acest an va fi peste nivelul înregistrat în anul 2012, când seceta a redus-o la jumătate, dar nu va depăşi 17.000 de tone.

Apicultorii români spun că producția de miere din 2013 va fi mai bună decât cea din 2012. Totuși media anuală, de 17.000 de tone de miere, este sub cea din anii precedenți, de 20-22.000 de tone. “Albinele noastre au ieșit din iarnă slăbite. Din cauza secetei de anul trecut, apicultorii au fost nevoiți să își alimenteze albinele cu biostimulatori, iar acest lucru a condus la depopularea roiurilor”, a declarat pentru AGRO TV președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

Din păcate, recolta de miere a fost mai mică decât s-a estimate din cauza secetei care a afectat zonele de Vest și Sud Vest din România. “În Vestul țării nu a plouat de aproape două luni. Seceta cruntă a făcut ca potențialul apicol să nu poată fi valorificat. O altă problemă cu care ne confruntăm este legată de importul de plante autopolenizante, pe care albinele le refuză. Practic, am intrat într-o horă a UE și trebuie să jucăm, chiar dacă asta înseamnă că uneori nu știm ce importăm”, a explicat Fetea.

Citește și

Cmentariile sunt închise