Producţia de miere, cu 50% mai mică decât în anii precedenţi

65

miereProducţia de miere din anul 2014 a fost cu 50% mai scăzută decât în anii precedenţi, în contrast cu anul agricol şi zootehnic care a fost deosebit de bun, a declarat marţi Liviu Timar, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş.

‘În sectorul agricol şi zootehnic producţiile sunt bune. Nu a fost un an bun însă pentru crescătorii de albine. Producţia la miere de albine, din discuţiile pe care le-am avut cu apicultorii, a fost cam la 50% faţă de anii normali. În perioada înfloririi salcâmului s-a întâmplat ceva, nişte fenomene foarte interesante care au făcut ca producţia de miere să fie foarte mică. Singurul domeniu în care producţia este mult mai mică decât media multianuală a fost în acest domeniu, al albinelor. Probabil în perioada de culegere a albinelor au fost precipitaţii în perioada de înflorire a salcâmului, a fost o perioadă de zece zile de precipitaţii şi au trecut florile’, a arătat Liviu Timar.

Apicultorii mureşeni susţin că anul trecut a fost cel mai slab din punct de vedere al producţiei de miere din ultimii 30-40 de ani, însă nici aceştia nu îşi pot explica cauza pentru această drastică diminuare a producţiei. ‘A fost un an foarte slab, cel mai slab din ultimii 30-40 de ani, motivele nu se ştiu, există o variantă că acest lucru s-a datorat diferenţei de temperatură dintre noapte şi zi sau iarna aceea blândă care a stricat tot’, a spus apicultorul Petru Sămărghiţan.

Pentru a veni în sprijinul producătorilor de miere, la ultima şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Comerciale Administrator Imobile şi Pieţe Târgu Mureş, din luna decembrie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş, care este acţionarul majoritar, a decis ca apicultorii să plătească mai puţin cu 50% pentru abonamentele pentru vânzarea la tarabă în pieţele agroalimentare.

Citește și

Cmentariile sunt închise