Producţia de lapte a României ar putea să scadă drastic după eliminarea cotei de lapte în 2015

13
lapte-si-corn-wwEliminarea cotei de lapte în 2015 (mecanismul de regularizare a producţiei de lapte la nivelul Uniunii Europene) va afecta puternic producţia de lapte din România, putând duce la o scădere drastică a producţiei şi la un abandon al industriei, se arată în concluziile mai multor experţi europeni care au participat la Conferinţa „Sectorul laptelui în UE – dezvoltare după 2015”.
În contextul liberalizării pieţei laptelui la nivelul Uniunii Europene, ca urmare a eliminării cotei de lapte, a fost organizată în această toamnă Conferinţa „Sectorul laptelui în UE – dezvoltarea după 2015”, la care au participat factorii de decizie din industrie la nivel european, de la oficiali ai instituţiilor europene şi ai statelor membre, până la reprezentanţi ai fermierilor, ai procesatorilor de lapte şi ai regiunilor europene, dar şi experţi independenţi ai firmelor de consultanţă.
Concluziile mai multor experţi care au participat la această conferinţă nu sunt foarte îmbucurătoare pentru România. Eliminarea cotei de lapte (care obliga fiecare stat membru să se încadreze într-o limită de producţie a laptelui) va duce la un dezechilibru al producţiei europene.
Circa 25% din statele membre UE vor avea o creştere semnificativă a producţiei, în special ţările din nordul Europei, în timp ce jumătate din statele membre vor avea scăderi mari ale producţiei. România, Bulgaria şi Ţările Baltice vor resimţi cel mai puternic scăderea producţiei de lapte, care va duce până la abandonul total al industriei în anumite regiuni din cauza costurilor foarte mari de producţie, au susţinut mai mulţi reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor din Uniunea Europeană în cadrul conferinţei.
Această reducere a producţiei de lapte va avea un efect de domino asupra unor regiuni cu tradiţie în creşterea vacilor de lapte: va scădea numărul locurilor de muncă, lucru ce va duce la migraţia locuitorilor din zonele rurale.
Toată industria europeană a laptelui va fi afectată de liberalizarea pieţei, de fapt. (Integral pe recolta.eu)
Citește și

Cmentariile sunt închise