Producătorii din sectorul vegetal și-ar putea primi banii restanți din 2009

fermeploaie

Comisia de Agricultură din cadrul Camerei Deputaților dezbate proiectul de Lege privind acordarea formelor de sprijin financiar restante în sectorul vegetal, potrivit recolta.eu. Acesta a fost trimis spre examinare de către președintele României, Traian Băsescu. Disputele pe banii producătorilor din sectorul vegetar durează de mai bine de doi ani. 

Potrivit proiectului de lege, producătorii din sectorul vegetar ar urma să primească pentru 2009, banii pentru susținerea producției marfă sfeclă de zahăr – 30 de lei/t , susținerea producției marfă orez – 500 de lei/t (pentru o producție de 3.000 kg/ha) și susținerea producției marfă soia  – 300 de lei/t (pentru o producție de 1.500 kg/ha)

„Strategia de dezvoltare a sectorului vegetal în România are ca obiectiv principal îmbunătățirea competitivității sectorului și orientarea acestuia către piață, creșterea productivității, îmbunătțirea calității produselor cu impact pentru consumul intern. Aplicarea măsurilor de sprijin financiar în activitățile din domeniul vegetal va determina revitalizarea sectorului culturi de câmp (soia, sfeclă de zahăr, orez) prin elaborarea acestei propuneri, în vederea acordării formelor de sprijin restant pentru anul 2009. Prin prezentul proiect de act normativ se reglementează sprijinul financiar acordat producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Aplicarea măsurilor de sprijin financiar restant pentru producția marfă de soia, sfeclă de zahăr și orez pentru producția anului 2009, va determina creșterea volumului resurselor financiare alocate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. (Integral pe recolta.eu)