Producătorii de ceapă românească se tem că vor rămâne cu recolta în depozit

33

Ceapa românească a avut un an slăbuț, în special din cauza condițiilor meteorologice. Cei mai afectați sunt micii producători, care vor fi obligați să își cumpere sămânța pentru anul viitor.

Marii producători nu au avut de suferit atât de mult anul acesta din cauza vremii, deoarece au avut posibilitatea de a îngriji mai bine culturile, dar se tem de repercusiunile pe care le poate avea criza din Rusia asupra producției lor. ”Noi nu exportăm direct în Rusia legume, așa că nu putem spune că vom fi afectați direct, dar problema vin din partea Poloniei. Aceştia erau unii dintre exportatorii principali către Federația Rusă, iar odată cu acest embargo ei vor avea un surplus de marfă. Deocamdată retailerii din România nu au apelat la importuri, dar în extrasezon ne așteptăm să se întâmple acest lucru. În aceste condiții noi vom rămâne cu marfa în depozite sau o vom vinde la prețuri foarte mici”, a explicat Daniel Ciuhureanu , unul dintre asociații Brateșleg Grup din Galați, societatea care cultivă cea mai mare suprafață de ceapă din România – 200 hectare.

Legat de pericolul pe care îl reprezintă pentru producătorii români produsele din import, Ciuhureanu a dat exemplul morcovului din vara aceasta. ”Înaintea culturii din această vară, olandezii și polonezii și-au golit depozitele de marfa rămasă de anul trecut și pentru că era prea scump să o dea la procesat au preferat să ofere morcovii la preț zero, cumpărătorii plătind doar transportul. Această situație a dus la o scădere foarte mare a prețului pe piață”, este explicația fermierului.

El a explicat că și în prezent ne confruntăm cu o anomalie atunci când vine vorba de preț. ”Încă nu au început să vină importuri de ceapă, iar producția și calitatea nu sunt grozave, doar 30% din marfă este de foarte bună calitate, totuşi prețul este foarte jos, între 0,5 și 0,6 lei/kilogram. Avem însă stocuri mari de marfă și dacă în această perioadă suntem competitivi, în iarnă s-ar putea schimba situația”, a povestit producătorul gălățean. (Integral pe agrointel.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise