Producatorii autohtoni de rosii sunt izgoniti de pe piata

54

Concurenta din partea legumelor de import si tirania intermediarilor din piete distrug sansele producatorilor de rosii de a ajunge la consumatori.
In total, suprafata cultivata cu tomate a fost anul trecut de circa 49.000 de hectare, productia fiind de circa 881.000 de tone, in crestere cu 14,6% fata de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS).
In ciuda anului agricol foarte bun, fermierii au renuntat la culturile de rosii deoarece nu sunt deloc profitabile si nu au cum sa concureze cu preturile tomatelor de import, scrie gandul.info.

„In alte state europene se practica TVA diferentiat pentru produsele de baza, nu 24% cum e la noi. Samanta, folia, motorina, toate s-au scumpit, iar noi nu avem cum sa marim preturile. Cum sa fiu competitiv cand eu dau 6 lei pe benzina la pompa si in alta tari fermierii au subventie de 50% la carburant”, a explicat Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume si Fructe Matca.

O alta problema de care se plang producatorii o reprezinta intermediarii care controleaza pietele din marile orase. De multe ori, producatorii ajung sa-si vanda recolta la preturi foarte mici, produsele fiind foarte perisabile.

„Fermierii care produc rosii nu au acces la piete si n-au de ales. Trebuie sa-si vanda marfa prin intermediari. Si daca tu ai rosii ajunse la maturitate, ele nu tin mai mult de 3-4 zile. Esti nevoit sa le dai mai ieftin, decat sa nu iei nimic pe ele”, a precizat pentru gandul Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni, localitate in care mare parte a cetatenilor se ocupa de cultivarea legumelor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult