28 octombrie 2021 - 07:55

Procesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfășura lent în unele regiuni

februarieProcesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfășura lent, îndeosebi în nord-estul și sudul țării. în perioada următoare, iar rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, se arată în prognoză agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până în data de 12 februarie.

Potrivit sursei citate, în majoritatea regiunilor agricole, la culturile de câmp și speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe fondul menținerii temperaturilor maxime mai ridicate din aer și sol, procesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfășura lent, îndeosebi în nord-estul și sudul țării.

Totodată, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Izolat, în vestul Moldovei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol. Cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge formarea frunzei a treia și înfrățirea (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al țării, în funcție de data semănatului.

La cultura de rapiță va predomina faza de înfrunzire (6-15 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. De asemenea, în toate plantațiile, speciile pomi-viticole își vor continua starea de repaus biologic. În condițiile agrometeorologice prognozate, în zilele cu precipitații lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Specialiștii ANM recomandă ca, în perioada următoare, să fie efectuate atât controlul viabilității plantelor la culturile de toamnă, evoluția mugurilor de rod la speciile pomi-viticole, precum și aplicarea îngrășămintelor minerale pe bază de azot și potasiu la culturile de toamnă înființate în perioada optimă.

Din punct de vedere termic, prognoza ANM relevă că, în următoarea săptămână, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura maximă a aerului se va încadra între zero și 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării, iar minima se vor situa între—10 și 7 grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Pe de altă parte, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) însoțite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii țări. Local, în zonele joase de câmpie se va semnala ceață. (Sursa: AGERPRES)

Comments are closed.