PROCESELE AGRICOLE POLUEAZA MAI MULT DECAT NE PUTEM IMAGINA

Emisiile de gaze cu efect de seră și emisiile de amoniac produse de agricultură vor scădea până în 2030 datorită tehnicilor agricole moderne care reduc utilizarea și îmbunătățesc eficiența intrărilor, cum ar fi îngrășămintele.

Acestea sunt printre concluziile raportului privind perspectivele piețelor agricole din UE pentru perioada 2017-2030, publicat in 18 decembrie 2017, care analizează evoluția preconizată a anumitor indicatori de mediu, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de seră, poluanții atmosferici și azotul.

Conform raportului, se estimează că emisiile totale de gaze cu efect de seră care nu aparțin emisiilor de CO2 din agricultură vor scădea cu 1,5% până în 2030, față de anul 2008. Cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră non-CO2 (de exemplu metan și oxid de azot) provin din agricultură direct sau indirect din producția animală – acest sector va fi în mod direct responsabil pentru 72% din aceste emisii în 2030, presupunând că emisiile din gunoi de grajd pe teren sunt alocate sectorului zootehnic. Marea majoritate a emisiilor de metan (85%) vor proveni din digestia rumegătoarelor.

Emisiile de amoniac, legate de agricultura din Europa, se așteaptă să scadă cu aproximativ 10% între 2008 și 2030. Producția animală și producția vegetală eliberează amoniac în atmosferă, mai mult de 90% din aceste emisii fiind asociate cu agricultura. Majoritatea emisiilor de amoniac sunt legate de gestionarea gunoiului de grajd – aproximativ 80% – și utilizarea îngrășămintelor minerale – aproximativ 20%. Eliberarea amoniacului în atmosferă se combină cu alte forme de poluatori ai aerului, contribuind la formarea unei materii sub formă de particule cu efecte negative puternice asupra sănătății umane.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole