Procedura de achiziţie a tancurilor de răcire va fi modificată de Guvern

14

IF

Procedura de achiziţie a tancurilor de răcire a laptelui cu ajutoare de minimis va fi modificată de Guvern pentru a-i ajuta pe fermierii care nu au reuşit să se asocieze şi să depună cererile la primării.

Asociaţiile care nu au reuşit să depună primele cereri la primării o vor putea face în perioada 1 februarie – 15 aprilie 2014. De asemenea, vor fi modificate şi celelalte termene la care trebuie depuse documentele necesare obţinerii ajutorului de minimis. Toate documentele depuse precum şi Registrul special de evidenţă a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis urmează să fie transmise către centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

O noutate este obligaţia ca beneficiarii ajutorului să cheltuie banii în termen de 30 zile. „Beneficiarii schemei de ajutor de minimis vor depune copia facturii fiscale de achiziţie a tancului/tancurilor de răcire a laptelui, care trebuie să corespundă cu factura proformă, împreună cu copia documentelor fiscale de efectuare a plăţii acestuia/acestora, la centrul județean al APIA, respectiv al municipiului București unde au fost înregistrate copiile cererilor inițiale, în termen de 30 zile de la data alimentării conturilor solicitanților sprijinului financiar cu sumele autorizate“, arată proiectul de act normativ.

Sprijinul pe care îl pot primi crescătorii de lapte ajunge la maxim cinci mii euro pentru achiziţionarea unor tancuri noi de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună. Actul normativ nu obligă însă la un singur tanc pentru comună, putând fi achiziţionate mai multe asemenea tancuri, a căror capacitate totală însă trebuie să fie de maxim 1000 litri.

Sprijinul financiar se acordă sub forma unui ajutor de minimis pentru producătorii agricoli, „crescători de animale care deţin până la 5 capete vaci de lapte şi sunt organizaţi în acest scop într-o singură formă asociativă constituită la nivelul unei comune“. Fermierii care vor să primească acest ajutor financiar trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să facă parte dintr-o formă asociativă constituită la nivelul comunei al cărei scop să fie achiziţionarea acestui tanc sau tancuri. În plus, potrivit hotărârii de guvern, primăria localităţii trebuie să asigure atât suprafaţa aferentă instalării tancurilor de răcire a laptelui cât şi „utilităţile specifice necesare funcţionării acestuia, cu respectare prevederilor legale în vigoare“.

Subvenţia de la Guvern cuprinde „costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1000 litri/comuna, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare“. Sprijinul financiar se acordă într-o singură tranşă. Ulteriori primirii fondurilor, beneficiarii acestui ajutor financiar trebuie să respecte câteva condiţii. Ei sunt obligaţi să menţină numărul de vaci de lapte deţinute la data acordării sprijinului financiar dar şi să asigure încheierea de contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de 2 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat. (Sursa: monitoruldevrancea.ro)

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise