25 septembrie 2021 - 02:21

Problemele fermierilor! “Cel mai mare VIRUS pentru noi este SECETA”

Odată cu extinderea pandemiei de coronavirus pe întreaga planetă, celelalte probleme parcă au fost trecute în plan secund, cel puțin în opinia publică. Realitatea din teren este, însă, la fel de dură ca și până acum, iar fermierii români au multe probleme care le dau bătăi de cap.

Seceta prelungită a creat numeroase dificultăți fermierilor și își face simțite efectele chiar și acum. În unele zone din țară, fermierii se tem că ar putea fi nevoiți să întoarcă din culturi deoarece nu vor rezista. În plină pandemie, pentru Matei Viorel din județul Timiș, cea mai mare problemă nu este COVID-19, ci mai degrabă seceta.

,,Totul decurge normal, totul se lucrează mecanizat. Noi suntem rezistenți. Cel mai mare virus pentru noi este seceta. În agricultură, la fermele medii, numărul mecanizatorilor este între 5 și 12 oameni. Personalul este dispersat și nu suntem în mediul închis, deci nu ne putem îmbolnăvi. Forța de muncă nu este o problemă, pentru că este bine plătită, chiar dacă mulți sunt plecați la Viena. Orașul austriac este la câteva ore distanță de noi. Dar plătim bine și nu am scăzut salariile. Cred că taxele pe salariu ar trebui scăzute acum pentru a ajuta și angajatorul. Avem o fiscalitate extraordinară” a concluzionat Matei Viorel, fermier din județul Timiș.

Reporter: Marius Milea